Metodik
Jag är utbildad i den integrativa och nyskapande terapiformen Psykosyntes. Det integrativa i sammanhanget betyder att jag inspireras och tar även hjälp av terapiformer som:
Non violent communication (NVC)
Compassionfokuserad terapi (CFT)
Kognitiv beteendeterapi (KBT)
Anknytningsteori & Schematerapi
MI Motiverande samtal
Psykosyntes
Psykosyntes är en psykologi med fokus på mänskligt växande. Oavsett var i vår växandeprocess vi befinner oss hjälper psykosyntes människan att bli sitt bästa jag. Det är också en lära om kärlek till oss själva och acceptans av oss själva. Psykosyntes utgår från det friska hos varje individ och ser kropp, själ, tankar och känslor som sammanlänkade.
Psykosyntesens process i fyra faser:
Identifikation
Acceptans
Integration
Transformation
Psykosyntesterapins bakgrund:
Psykosyntesen grundades av den Italienska psykiatrikern Roberto Assagioli. Han var elev till Sigmund Freud, men ansåg att Freuds psykoanalys hade för stort fokus på det sjuka hos individen. Assagioli ville i terapiarbetet inkludera både det som är svårt i livet samt människans förmåga till kreativitet, andlighet och kärlek. Senare kom Assagioli att samarbeta med bland andra Abraham Maslow, Erich Fromm och Carl Rogers i USA.
Idag finns psykosyntesinstitut i Europa, Australien, Kanada, Latinamerika, Sydafrika och USA. Psykosyntes är en erkänd psykoterapimetod inom European Association for Psychotherapy, EAP, som har definierat gemensamma krav för en europeisk legitimation för psykoterapeuter.
Läs mer på:
psykosyntesforbundet.se
NVC (Non Violent Communication)
Giraffspråket, eller Nonviolent Communication, är en kommunikationsmodell som formulerades av den amerikanske psykologen Marshall Rosenberg någon gång på 1970-talet.
Det är ett förhållningssätt och en metod som kan underlätta samarbetet på jobbet, i förhållande till kollegor och kunder. Men det är också något som kan hjälpa oss i våra privata relationer.
Giraffspråket används för att framföra kritik och feedback på ett tydligt och konstruktivt sätt, med målet att hitta en gemensam lösning.
För att illustrera ett konstruktivt beteende i en konfliktsituation använder Rosenberg giraffen som med sin långa hals och stora hjärta symboliserar överblick, ärlighet och empati. Giraffen reflekterar och lyssnar till egna och andras behov.
Som en kontrast till det förhållningssättet står vargen, som när det blåser upp till bråk är snar med att visa tänderna och skälla på ett aggressivt och hotfullt sätt. Vargen är ofta omedveten om hur hen framstår och försvarar sig i tuffa situationer genom att angripa och såra sin motpart.
I en konflikt är det lätt att blanda ihop känslor, tankar och värderingar och förlora sig i ett vargbeteende som ryter och gormar. Giraffspråket handlar om att uttrycka sig tydligt och att lyssna aktivt med inlevelse. Det ökar chansen att nå fram och hjälper dig att lyssna mellan raderna.
De fyra stegen i giraffspråket hjälper dig att sortera vad som är vad och hjälper dig att ge konstruktiv och saklig kritik som leder framåt:
Beteende. Vad observerar jag?
Konsekvens. Hur det får mig att känna?
Konkret önskemål. Vad vill/behöver jag?
Lyssna och reflektera.
Compassion-fokuserad terapi
Compassion-fokuserad terapi är en terapimetod som fokuserar på att odla medkänsla, både för sig själv och andra, för att främja emotionell läkning och välbefinnande. Det integrerar tekniker från kognitiv beteendeterapi med inslag av medveten närvaro och övningar för att kultivera medkänsla. Terapin syftar till att hjälpa människor att utveckla en vänligare och mer förstående inställning gentemot sig själva och andra, vilket kan vara särskilt användbart för personer som kämpar med självkritik, ångest eller depression.
KBT
KBT står för kognitiv beteendeterapi. Det är en evidensbaserad terapiform som fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som kan bidra till problem som ångest, depression, och andra psykologiska svårigheter. KBT innefattar olika tekniker och strategier för att hjälpa klienter att lära sig nya sätt att tänka och agera, vilket i sin tur kan leda till förbättrad psykisk hälsa och välbefinnande.
Schematerapi
Schematerapi är en terapimetod som fokuserar på att identifiera och förändra djupt rotade, negativa mönster av tankar, känslor och beteenden som härstammar från barndomen och påverkar en persons liv i vuxen ålder. Dessa negativa mönster, kallade “scheman”, kan skapa problem i relationer, arbete och andra områden av livet. Schematerapi integrerar tekniker från kognitiv beteendeterapi, psykodynamisk terapi och gestaltterapi för att hjälpa klienter att förstå och omstrukturera sina scheman för att uppnå långsiktig förändring och välbefinnande. Terapin syftar också till att bygga upp en positiv och trygg relation mellan terapeuten och klienten för att underlätta denna process.